Monday, May 30, 2011

Nunoviltimine

Eelmisel nädalal sai salongis Teeme Teistmoodi Ira juhendamisel katsetatud nunoviltimist. Viltimine nagu viltimine ikka aga sel korral ühendasime villa kangaga. Viltimine üldse ja selle erinevad tehnikad on pärit Mongooliast, kus hakati esimesena kaameli - ja lambavillast jurtadele katteid tegema. Lisaks valmistati vildist rõivaid, madratseid, patju ja mänguasju lastele.
Viltimise tehnikaid on erinevaid ja igaüks peaks endale meelepärase valmistusviisi leidma:
  • märgviltimine
  • kuivviltimine
  • nunoviltimine
  • pesumasinas viltimine
  • spetsiaalse viltimismasinaga viltimine
Nunoviltimise sünnimaaks peetakse Jaapanit ja sõna "nuno" tähendab kangast - seega nunoviltimine ongi kanga ja villa omavaheline ühendamine rullimise teel. Kangaid, mis nunoviltmiseks sobivad on päris palju. Villalooriga võib ühendada siidi, viskoosi või polüestrist pitsi. Tulemus on iga kord omanöoline ja üllatusi pakkuv. Loomulikult võib juhtuda, et vahel vill ei haaku kangaga, ega seda enne ei tea, kui ei katseta. Sel moel valminud kangas on erakordselt soe ning sellest saab teha väga erinevaid asju: kotte, kohvikannusoojendajaid, võtmehoidjaid, bolerojakikesi, beebitekke vankrisse ja nii edasi, nimekiri saaks lõputu.
Sel korral valmisid minul võtmehoidjad, telefonikotike ja udupeen ridikül, kuhu eelpoolnimetatud esemed ka sisse mahuvad.








Organzalilled

Olen sattunud taaskasutus või õigemini vanade varude ärakasutamise lainele. Enne uusi kangaid juurde osta ei tohi, kui varututest on midagi tehtud. Seega oli täitsa arusaadav, miks ühest vanaemale kingituseks mõeldud õiest sai kokku kaheksa õit. Kasutasin vanu kardinakangaid ja voodrisiidi. Ilmselt pean veel, midagi muud välja mõtlema, sest kangast jäi omajagu järele.






Thursday, May 26, 2011

MOE-JA DISAININÄDAL NOORTELE!

Ootame moehuvilisi noori vanuses 12-17 aastat moe- ja disainilaagrisse, kus peamine rõhk on taaskasutusel.

Laagripäevad esmaspäevast reedeni 10.00-16.30.
Toimumisajad: 11.-15.07
25.-29.07
08.-12.08
Asukoht: Salong Teeme TeistMoodi Tulika tn.19, Tallinn.
ESMASPÄEV: MOEDISAIN JA INSPIRATSIOON. Saame teada, mis on mood ja kuidas moodi luuakse, kuidas jõutakse ideest teostuseni. Teeme ettevalmistusi põnevaks nädalaks.

TEISIPÄEV: REDISAIN. Sul on vana pluus, kleit või seelik, mis vajaks värskenduskuuri? Tutvume erinevate ümbertegemisvõimalustega: harutame, tikime pärleid, lõikame katki ja õmbleme huvitavalt kokku. Võta kaasa mõni enda rõivaese, mis vajab tuunimist.

KOLMAPÄEV: VAHVAD KÄEKOTID. Räägime aksessuaaride moest, otsime inspiratsiooni, kavandame oma kollektsiooni ja õmbleme valmis ühe kangast käekoti.

NELJAPÄEV: VALLATUD JUUKSEAKSESSUAARID. Teeme lukuehteid, lilli, pärlitest prosse ja juukseaksessuaare.

REEDE: ALBUMI KÖITMINE. Köidame ja kaunistame albumi, kuhu talletada kõik suve jooksul kogunevad head ja moekad mõtted.

LISAINFO JA REGISTREERIMINE: JAANIKA AASRAND jaanika.aasrand(at)hotmail.com mob: 52 15 262
Jälgi ka salongi Teeme Teistmoodi blogi


MAKSUMUS: 70 eurot nädal. Lõunaeined ja valik tööks vajalikke materjale hinna sees. Kaasa võid võtta vanu riideid, kangaid, pärleid, katkiseid ehteid. Kõike, mida on võimalik taaskasutada. Kui ei ole, siis leiab ka kohapealt.

Tervitades ja peatse kohtumiseni!
Teie juhendaja Jaanika







Vanadest jääkidest lilled

Tegime kolmapäeval salongis Teeme TeistMoodi taas lilli, kuid sel korral vanadest kangajääkidest ja vastavalt iga meisrti oskustele ja fantaasiale. Ära kunagi viska ära ühtegi vana teksapaari või pluusi, sest neid asju saab alati kuskil kasutada. Lihtne öelda, eks? Aga kui kodus ikka ei ole panipaika, kuhu neid varuda, siis läheb hoiustamisega keeruliseks. Kui sa ise ei taha ja ei oska neid taaskasutada, siis tasub need viia mõnele tublile meistrile, kelle silm läheb vanakraami nähes särama. Nagu näiteks Erika silm salongis Teeme TeistMoodi ja küllap tema juba teab, kuidas ja mis. Vanadest teksadest võib õmmelda väikesele preilile kena kleidi või pudipõlle. Vanad nööbid saab katta põneva kangaga, kardinast põletada organzalilli... ideid on lõputult. Igal asjal oma aeg ja kui kohe ikka head mõtet pähe ei tule, siis tasub oodata, küll ükskord ikka tuleb.
Esimesel fotol minu valmistatud lilled.













Sunday, May 22, 2011

Uuskasutus, taaskasutus või lihtsalt ära kasutamine

Ärkasin hommikul kummaline ärevus näppudes ja üle väga pika aja oli tunne, et täna on isu õmmelda. Aeg oli küps millestki vanast uus teha. Kapis seisis üks puuvillane pluus, millel kena lilletrükk ja kivikesed. Ilmselt see kena print oligi pluusi äraviskamisest päästnud, sest muud selgitust alleshoidmiseks ei olnud. Pluus ise oli lühike, varrukad kitsad ja viimane kord kandsin seda umbes kaks aastat tagasi. Olen endale juba ammu lubanud, et ei osta uusi kangaid enne juurde, kui vanad varud on ära õmmeldud ja just vanadest varudest leidsin jupi musta trikotaaži, mis väga hästi sobis punase värviga.
Mõtlesin, et teeks sellest kehakatte, mida just rasedana hea ja mugav kodus kanda on, sellise lihtsa lühemat sorti tuunika. Nagu ikka, kavatsused head, käärid sisse ja asusin tööle kallale. Mida aeg edasi, seda lõbusamaks läks ja tavalisest kodupluusist sai hoopis üsna pidulik kleit. Ajakulu umbes kaks tundi, üllatus suur aga tulemusega rahul. Ja loomulikult lisavad täpi i-le Kanzashi lilled juustes.
Aga seda kodutuunikat on ka ikka vaja, kui mu abikaasa ja poja ei oleks mind segama tulnud, oleks mul ilmselt tuunika ka valmis saanud aga nüüd pean ootama järgmist inspiratsioonipuhangut.

















Wednesday, May 11, 2011

Kanzashi lillede õpituba peagi tulekul

No nii, minu õpihimulised sõbrad. Järgmisel kolmapäeval 18.05 annan enda oskusi ja teadmisi edasi Teeme TeistMoodi käsitöösalongis Tulika tn 19. Jälgige seda blogi: teemeteistmoodi.blogspot.com
Väga armas ja soe koht, kus õhk on headest ideedest tulvil.

Kaasa on vaja võtta:






  • Käärid, nööpnõelad, niit ja nõel.



  • Atlaspaela, soovitavalt 5-7cm laiust. Võib võtta erinevates suurustes ja mitut värvi. Ühele õiele kulub umbes 0,5m aga võtke igaks-juhuks rohkem. Sobib ka jäigem õhuke kangas, mis hoiab vormi.



  • PVA liim.



  • Kui on, siis tükike käsitöövilti või villast kangast, mis ei hargne.



  • Kaunistamiseks kannaga nööpe, peale õmmeldavaid kivikesi või pärleid.



  • Soovi korral võib kaasa võtta ka prossi kinnitusnõela, juukseklambri või kummi, siis valmib kena aksessuaar.



Kui juhtub nii, et miski puudu, siis võtan ka oma varud kaasa ja nagu aru sain, siis salongi perenaistel on ka kangavarud, mida kasutada.

Kohtume 18.05 Tulika tn.19!

Taas lilled

Täna sattusin ühte toredasse salongi, mille tegemistel ja töötubadel olen ammu silma peal hoidnud http://www.teemeteistmoodi.blogspot.com/, ja tegime selliseid kangast lilli. Minu lillehullus on juba haiguse mõõte võtmas ja kindlasti on tarkadel tohtritel selle kohta diagnoos olemas aga see mind väga ei morjenda. Keeruline seletada, kuidas need lilled valmisid aga valmis need said ja tegemine on käepärane kõigile. Kokkuvõtvalt võib öelda, et vaja on umbes 3-5 cm laiust ja 60-70cm pikkust kangariba. Ühte otsa teed sõlme ja siis hakkad ümber sõlme riideriba keerama ja niidiga kinnitama. Imelihtne!











Lampidele uus elu

Vahel ikka olen väga üllatunud, et kuidas sellised igavad ja ilmetud tegelased minu koju satuvad. Ilmselt on siin mängus allahindluste karvane käsi, mis ratsionaalse mõistuse ja ilumeele unele uinutavad. Tükk aega häiris ja lõpuks tuli mõte proovida šenill lapitehnikat, mille õpetuse leidsin Marja Matiiseni raamatust "Lapitöö eesti kodus". Tegemist on üsna lihtsa tegemisega - 4-5 üksteise peale asetatud kangast tepitakse diagonaalselt läbi, pealmised kangad lõigatakse lahti, natuke harjatakse käsitsi ja pesumasinas läbipestuna tekib mõnus karvane pind. See on ka väga hea võimalus kasutada ära vanu kulunud laudlinasid, kardinaid või teisi taaskasutust ootavaid kangaid, sest augukesed ja plekid ei jää näha. Selles tehnikas võib meisterdada padjakatteid, lambikatteid, vaipu ja veel palju muud.







Vana hea pesulõksukott

Vana hea pesulõksukoti idee ootas juba pikemat aega teostust. Nagu naksti oli minu mehe vanematel abieluaastapäev käes ja isegi möödas. Mis omakorda tähendas, et kingitust oleks olnud vaja juba paar päeva varem. Kuna vanematel täitus 25. aastapäev, siis mõtlesin, et küllap nii pika abielustaaži ajal tekib tahtmine aeg-ajalt abikaasal või endal suu pesulõksuga kinni panna. Hea siis ju, kui lõksud kohe kenasti käepärast võtta on. Kohe kindlasti jäävad paljud nägelused olemata. Peaks ikka endale ka tegema :-), augustis täituv 5.pulmaastapäev on juba piisavalt pikk aeg selleks.